SAĞLIKTA YEŞİL ÇAY MUCİZESİ

SAĞLIKTA YEŞİL ÇAY MUCİZESİ

 


 Bütün çaylar (yeşil ve siyah çaylar) bu bitkiden elde edilir.4000 yıldır Çin'de tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Başağrısı, vücut ağrıları, hazımsızlık, depresyon, immun sistem destekleyicisi, toksinleri uzaklaştırıcı, enerji verici ve yaşam uzatıcı olarak kullanılmaktadır.


Modern tıpda şu özellikleri gözlemlenmiştir: (Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde)


Kanser riskini azaltır. (Reduces incidence of cancer)

Yeşil çay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlemektedir.

Yeşil çay düzenli içilmesi halinde prostat kanseri riskini üçte iki azalmaktadır.

Yeşil çay deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların zararından korur.

Tümörü küçültür. (Reduces tumors)

Antioksidandır. (Reduces oxidation by active oxygen) 

Yeşil çaydaki antioksidan E vitaminindekinden 20 kez daha kuvvetlidir.

 

Kolestrolü düşürür. (Lowers blood cholesterol) 

Tansiyonu ayarlar. (Inhibits increase of blood pressure) 

Kan şekerini ayarlar. (Inhibits increase of blood sugar)

Bakterileri öldürürür. (Kills bacteria)

Grip virüsünü öldürür. (Kills influenza virus) 

Ağız kokusunu önler. (Prevents halitosis) 

Yeşil çay içindeki kafein sayesinde :

 

Performansı etkiler,yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır. (Stimulates wakefulness - removes fatigue and sleepiness)

İdrar söktürücüdür. (Acts as diuretick) , idrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde kullanılıyor.

 

Yeşil çay içindeki C vitamini sayesinde :

 

Stresi azaltır. (Reduces stress)

Gribi önleyicidir. (Prevents flu)

Yeşil çay içindeki flavonoidler sayesinde :

 

Kan damarlarını güçlendirir. (Strengthen blood vessel walls) 

Yeşil çay içindeki polisakkaridler sayesinde :

 

Kan şekerini düşürür. (Lowers blood sugar)

Yeşil çay içindeki fluorid sayesinde :

 

Diş çürümesini engeller. (Prevents cavities)

Yeşil çay içindeki E vitamini sayesinde : 

 

Antioksidan olarak rol oynar. (Acts as antioxidant)

Yaşlanmayı geciktirir. (Regulates aging)

Yeşil çay içindeki EGCG (Epigallokateşin Gallat) adı verilen kimyasal madde sayesinde : 

 

Kanser hücrelerinin gelişmesini önlüyor. 

Akciğer, mide, bağırsak karaciğer ve deri kanserlerini önleyici etki yapıyor.

Sigara kullanımının toksik etkisini azaltıyor.

Yeşil çay içen hamile kadınlar sorunsuz bir doğum gerçekleştirebilirken, sakat çocuk dünyaya getirme riski de azalacak.

 

Yeşil Çay:

Anti enflamatuar, hücre yenileyicidir.

Arterioskleroz riskini azaltır.

Damar sertliğinden koruyor. Kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önlüyor.

Deriyi besler

Kalp ve dolaşım sistemini olumlu etkiler ve, hastalıklarını azaltır.

Kemik erimesini engelliyor.

Kilo verdirir.

Mide ve barsak problemlerini hafifletir.

Migreni geçiriyor.

Sürekli kullanımı, romatizmal hastalıkların tedavisinde fayda sağlar.

Vücuttaki yağların yakılma sürecini hızlandırarak diyetleri destekler.

İstenmeyen yeğların %30'unu absorbe eder.

Bilim adamları, yeşil çayı fazlaca tüketen insanlarda neden kanser vakalarının daha az meydana geldiğini şimdi daha iyi anlayabildiklerini belirtti. Yeşil çayın içinde bulunan EGCG ve EGC gibi maddelerin, sigara ile ilişkili kanser riskine karşı da etkili bulunduğu belirlendi. EGCG maddelerin, brokoli, lahana, üzüm ve kırmızı şarapta bulunan flavonoid maddelerin değişik türü olduğu biliniyor.

Önceki araştırmalarda, flavonoid maddelerin kansere karşı etkili olduğu gözlendi. Bilim adamları, yeşil çayın romatizmal arterit ve kolesterole karşı da etkili olduğunu, kanser üzerindeki etkisinin ise yeni araştırmada yeni bir sürprizi ortaya koyduğunu açıkladı.


AH AKTİVİTESİNİ ÖNLEYEBİLİYOR

Yeni araştırmada uzmanlar, yeşil çayın içindeki maddelerin AH (aryl hydrocarbon) molekülünün aktivitesini önleyerek, sigara dumanı ve dioxinin ortaya koyduğu toksin etkiyi yok edebildiğini belirledi. Bir molekül olarak bilinen AH reseptörünün, bazı genlerin değişerek zararlı hale gelmesi üzerinde etkili olduğu biliniyor. Antikanserojen etkisi bilinen yeşil çayın AH reseptörü üzerinde etkili olduğu şimdiye kadar bilinmiyordu. Dr. Thomas Gasiewicz, yeşil çayın içerdiği maddelerle bilindiğinden daha farklı olarak kansere karşı etkili bulunduğunun saptandığını açıkladı.


ÇAY OLARAK TÜKETİLMESİNİN ETKİSİ ARAŞTIRILACAK

Uzmanlar, laboratuvar ortamında elde edilen etkili sonucun, çay olarak içilmesiyle de sağlanacağının söylenemeyeceğine değindi. Normal olarak içilen yeşil çayın aynı etkiyi ortaya koyup koymadığının ancak yeni araştırmalarla saptanabileceğine işaret edildi.

21 Temmuz tarihli “Chemical Research in Toxicology” dergisinde yer alan araştırma raporu, 4 Ağustos’ta özel bültenle duyuruldu.



Sağlık kaynağı yeşil çay


Moda, güzellik ve sağlık hakkında birbirinden ilginç konular yer alan Votre Beaute Dergisi’nin haziran sayısında yer alan habere göre günde dört bardak yeşil çay içmek kalp damar hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor, diş çürümelerini ve kemik erimesini önlüyor, merkezi sinir sistemini uyarıyor, yaşlanmayı geciktiriyor.


Merakla beklenen gençlik ve sağlık kaynağı yeşil çay Türkiye’ye ithal edilerek eczanelerde satılmaya başladı. Almanya’da Dr. B. Scheffler firması tarafından üretilen Additive Green Tea, yeşil çay ekstresinden elde edilmiş. Doğal kafein ve C vitamini de eklenerek içecek tozu haline getirilmiş. Yeşil çayın sayısız yararları bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.


Bilimsel raporlara göre günde dört bardak yeşil çay, yaşlanmayı geciktirdiği gibi kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor. Kolesterol ve yağ değerlerini iyileştirerek tansiyonu ve kan şekerini ayarlıyor. Böylece damar sertliğinden koruyor. Kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önlüyor. Bakteriler ve grip virüsü ile savaşıyor.Ağız, yutak, mide ve bağırsak mukozasındaki ödemi azaltıyor.Yeşil çayın yararları saymakla bitmiyor. Migreni geçiriyor. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde yardımcı oluyor. Diş çürümesi ve kemik erimesini önlüyor.


Stres için birebir


Ayrıca bütün bunların dışında stres, aşırı çalışma, huzursuzluk gibi farklı nedenlerden kaynaklanan yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırıyor. Ülkemizde her yirmi kişiden birinde görülen ve tedavi edilmediğinde kişilerin yaşam kalitesini bozan depresyonu yeniyor. İçimiyle ferahlık veren, uyarıcı, canlandırıcı Additiva Green Tea’nin tadı limon tuzu ve C vitamini de eklenerek daha lezzetli duruma getirilmiş. Ürünün hazırlanması da son derece pratik. Fincana bir poşet boşalttıktan sonra üzerine sıcak su doldurulup karıştırılıyor. İçeriğinde şeker de bulunduğu için ayrıca tatlandırmaya gerek kalmıyor.


Kanseri de önlüyor


Romatizmal arterit ve kolesterole karşı da etkili olduğu bilinen yeşil çayın, kansere karşı bilinenden daha fazla etkili olduğu tesbit edildi.

ABD’de Rochester Üniversitesi Çevre Sağlığı Bilim Merkezi’nde yapılan araştırmada, yeşil çay ve içindeki maddelerin kansere karşı bilinenden daha güçlü etki ortaya koyduğu saptandı.

Bilim adamları, yeşil çayı fazlaca tüketen insanlarda neden kanser vakalarının daha az meydana geldiğini şimdi daha iyi anlayabildiklerini belirtti. Yeşil çayın içinde bulunan EGCG ve EGC gibi maddelerin, sigara ile ilişkili kanser riskine karşı da etkili bulunduğu belirlendi. EGCG maddelerin, brokoli, lahana, üzüm ve kırmızı şarapta bulunan flavonoid maddelerin değişik türü olduğu biliniyor.

Önceki araştırmalarda, flavonoid maddelerin kansere karşı etkili olduğu gözlendi. Bilim adamları, yeşil çayın romatizmal arterit ve kolesterole karşı da etkili olduğunu, kanser üzerindeki etkisinin ise yeni araştırmada yeni bir sürprizi ortaya koyduğunu açıkladı.


AH AKTİVİTESİNİ ÖNLEYEBİLİYOR

Yeni araştırmada uzmanlar, yeşil çayın içindeki maddelerin AH (aryl hydrocarbon) molekülünün aktivitesini önleyerek, sigara dumanı ve dioxinin ortaya koyduğu toksin etkiyi yok edebildiğini belirledi. Bir molekül olarak bilinen AH reseptörünün, bazı genlerin değişerek zararlı hale gelmesi üzerinde etkili olduğu biliniyor. Antikanserojen etkisi bilinen yeşil çayın AH reseptörü üzerinde etkili olduğu şimdiye kadar bilinmiyordu. Dr. Thomas Gasiewicz, yeşil çayın içerdiği maddelerle bilindiğinden daha farklı olarak kansere karşı etkili bulunduğunun saptandığını açıkladı.



ÇAY OLARAK TÜKETİLMESİNİN ETKİSİ ARAŞTIRILACAK


Uzmanlar, laboratuvar ortamında elde edilen etkili sonucun, çay olarak içilmesiyle de sağlanacağının söylenemeyeceğine değindi. Normal olarak içilen yeşil çayın aynı etkiyi ortaya koyup koymadığının ancak yeni araştırmalarla saptanabileceğine işaret edildi.

21 Temmuz tarihli “Chemical Research in Toxicology” dergisinde yer alan araştırma raporu, 4 Ağustos’ta özel bültenle duyuruldu.


Dr. Lesley A. Mitscher ise geçtiğimiz yıl yayınlanan ‘‘Yeşil Çay Kitabı’’ adlı çalışmasında ‘‘Uzakdoğu Paradoksu’’ ile yeşil çay arasında bağlantı kuruyor. Çin ve Japonya’da büyük ölçüde sigara tüketildiğine ancak kalp damar hastalıklarının yaygın olmadığına değiniyor. Mitscher, ‘‘Yapılan araştırmalara göre bunun nedeni yeşil çayın kolesterol ve yağ değerlerini iyileştirmesi, tansiyonu düzenlemesi ve damar sertliğini önlemesidir’’ diyor. Ayrıca ABD’de yapılan Hücre Biyolojisi Kongresi’nde de Purdue Üniversitesi’nden araştırmacı Dorothy Moore ve D. James Morre ve yeşil çayın kanser hücrelerinin oluşmasını önlediğini ve kanserli hücreleri öldürdüğünü bilimsel olarak açıklamışlar. İki araştırmacı yeşil çayın yapraklarında bulunan EGCg adlı bileşimin özellikle göğüs, prostat ve kalın bağırsak kanserini önlediğini kaydederek günde dört bardak yeşil çay içenlerin korunduklarını belirtmişler.


Kaynak:11 Haziran 1999 Tarihli Hürriyet Gazetesinden alınmıştır.


Uzakdoğu’da yüzyıllardır içilen, zengin antioksidan kaynağı. Kendine özgü aroması, yeşilimsi sarı rengi ve yalın tadı ile sağlıklı bir seçim.


Doğal Mucize İlaç 'Yeşil Çay'


Yeşil Çay, değişik kanser risklerini azaltıyor, kan kolestrol seviyesini düşürüyor, yaşlanmayı geciktiriyor ve değişik bakterilerin gelişmesini engelliyor.


Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Hayri Çoşkun, yeşil çayın yemek borusu kanserini erkeklerde yüzde 57, kadınlarda yüzde 60 oranında önlediğini söylüyor.


Yrd.Doç.Dr. Hayri Çoşkun, yaptığı açıklamada, yeşil çay'ın, oksidasyon olmaması için toplandıktan sonra ezilme gibi işlemlerden korunduğunu, böylece doğal bileşenlerinin ve aromasının muhafaza edildiğini söyledi. Yeşil Çay'ın polifenoller, polisakkaritler ve değişik vitaminler gibi birçok farklı kimyasal bileşen içerdiğini kaydeden Coşkun, şöyle konuştu: "Yeşil Çay, değişik kanser risklerini azaltmakta, kan kolestrol seviyesini düşürmekte, yaşlanmayı geciktirmekte ve değişik bakterilerin gelişmesini engellemektedir. Yeşil çay, yemek borusu kanserini erkeklerde yüzde 57, kadınlarda ise yüzde 60 oranında önlemektedir. Ultra viole ışınlarının deride kanser ve buruşukluklara neden olduğu bilinmektedir. Yeşil çayın ise bu tür deri hastalıklarını koruyucu özelliği vardır. Sigara dumanında potansiyel kanser yapıcı madde olan NNK, akciğer kanserine neden olmakta, Yeşil çayın bu hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır."


GÜZELLİK İÇİN ÇAY


Yeşil çay, özellikle gözlere iyi gelir. Yeşil çaydan yapılan göz kremleri ve jelleri, vücut şampuanı ve nemlendiricileri piyasada bulabilirsin. Çayla yapılan kremlerin suda erime özellikleri vardır. Ayrıca cildin pH yapısına daha uygundur. Yalnız dikkat etmek gerek; çaylı kremler yaralı ciltlere sürüldüğünde cildi tahriş edebilir.

Çay, banyo ve güzellik ürünlerinde de kullanılır. Çünkü cildi, içerdiği bitki yağlarıyla nemlendirir. İçindeki maddelerle güneş yanıklarına karşı korur. Polifenolslarla ciltte oluşan kızarıkları ve güneş yanıklarını iyileştirir.

Yeşil çay duyarlı ciltleri yatıştırır, olgunlaşma aşamasında cildi besler ve vaktinden önce yaşlanmaktan korur.

Yorumlar

أحدث أقدم